Posts

Showing posts from June, 2010

28. Wedding here and there

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
Erm today... dlm mood nak tulis dalam BM plak.. Actually aritu aku dh tulis byk2 tuk post something kat dlm blog ni tpi tbe2 hilang sumenye..cis penat type panjang2 n perah otak menaip..hampeh.. (mode x pueh ati). Anyway dah lama rasanya x post sumting kat sni.. sbnye nak post tpi bile nak log in masuk blog ni terrrrAMAT lah sush.. maklumla duduk kat kawasan kg ni mmg payah betul nak dpt line.. speed bb mmg slow tahap kura2 class 57..hahaha... ape aku merepek tah..
Ok la to be honest la kan aku xtau nak share apa tuk post kali ni.Otak tak nak menyumbangkan idea2 bernas n bermanfaat.Lebih kepada merepek yg bukan2 jep..haish.. (try to think..hrm..hrm..) Rite first of all nak wish tahniah n congrats kat kawan2 yg telah selamat diijab kabulkan n mendirikan rumah yg bertangga..huahua.. (mode senget).Ok2 serius.. Tahniah wat Faridah(my scholmate sek ren)&suami, Tasnim(scholmate sek men)&suami, sy. rokiah(coursemate kat uni)&suami, ishraqi(kulliyyah mate.…

27. Mengumpat

Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum and salam sejahtera..
Skema la plak..huhu.. entry kali ni sy nak kongsi sal mengumpat.. hm rsenye setiap individu tak lepas dri mengumpat.. kdg2 sengaje n kdg2 x disengajekan.. just nak kongsi pasal ni eventhough rmai di luar sana tau dh pasal ni.. untuk peringatan kpd diri sendiri khususnye.. mane yg baik n bermanfaat kite leh amik.. sekadar renungan bersama.. (^_^)
Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain.
Rasulullah S.A.W. menjelaskan mengenal mengumpat seperti sabdanya bermaksud “Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya” (Hadis Riwayat Muslim)
Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa meyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya.
Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, ia disamakan seperti memakan daging saudara sea…

26. update

Rasenye dh lame aku x update blog ni... dlu alasannye aku bz study, assignment, exam n mcm2 g.. skrng ni aku ade satu siptom.. mim alif lam sin... (MALAS).. huhu.. actually sekrang ni aku officially jd pengaggur terhormat..hoho.. skang aku unofficially graduate.. official kne ar tnggu konvo..
em.. sbnyanye aku xtau nak tulis pe.. n nk share ape.. sbb skrng rse kekeringan idea.. ape aktiviti aku kat umah.. sehari sebutir anggur aku tanam.. hahaha.. duk umah mmg best.. tpi klu xde keje mmg bosan.. serius xtau nak watpe.. skrng tgh anta resume n apply keje.. ade rezeki insyaAllah.. pray for me... :)
aku rse post kali ni cm bosan.. n xde input menarik.. just an update je.. g pun aku mls la sbb tnet aku superb lembap seh.. dlu lempab xpe la sbb dial up skrng dh tuka bb pun cam hampesss je.. hukhuk.. 
ok la semoge bertemu di lain post.. huhu.. aku serius xde idea n mood nk menulis pun xde mood.. sje singgah jap blog ni.. tkut la klu tak singgah nti berhabuk bersawang plak..hehehe.. k la till m…