Posts

Showing posts from July, 2010

42. Sharing is Caring.. (^_~)

Assalamualaikum and Very Good Morning..;)
Ahlan..!
Owh miss my old time during studying at SMKAP. Takalam in lughahtul a'rabiah..hoho.. Apakah la merepek di pagi hari yang damai ini..;)

Sebenarnya rindu owh nak belajar bahasa arab lg. Seronok serius belajar arab ni. Rasa sedih sebab meninggalkan bahasa arab yang menjadi bahasa al-quran..uhuhu..

Dulu masa first masuk mciium currently known as cfs iium tu kan kena amik APT (Arabic Placement Test) yang owhhhhhh sagt sush itu. Mmg xbole jawab tuh. Tapi bila tiba-tiba result keluar.............
Aku macam x percaya.. Biar betul 'Exempted'. Hahaha..~ Owh sungguh ku bermimpi di siang ari lorh.. Unexpected lorh.. Tapi itu semua adalah kenangan la. Sekarang dah lebih 6 tahun dah berlalu..ngeh3...
Haish panjang plak intro arini. hehehe.. besela kalu org yg berpantang ni..pantang di beri peluang ada saja nak typo2 kat sni..cehhh..

ok la sebenarnya post kali ni kan nak share 1 link ngn semua org la kan3.. xkan la nak share ngn haiwan pla…

41. Patah Hati

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Heh.. Rasa ter'gap' kejap untuk post kali ni kan.. Hehe. Apa pun bersyukur kita ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izin dan inayah-Nya dapat lagi kita diberikan peluang untuk terus bernafas dalam nikmat iman hendaknya. Semoga peluang yang diberikan ini kita guna lah sebaik-baiknya. Insya-Allah. Harapnya moga Allah pertemukan kita dengan bulan Ramadhan yang mulia beberapa ketika sahaja lagi. Rindu orang yang beriman senantiasa mengharapkan kehadiran bulan segala bulan dan moga kita tergolong di dalam golongan itu. Insya-Allah. Semoga kita juga diberikan kekuatan, kesihatan serta daya upaya untuk bertemu bulan Ramadhan Kareem dan mampu meng'islah'kan diri untuk melakukan amal ibadat sebaik mungkin dengan izin dan redha-Nya. Insya-Allah.
Hrm.. touching plak rasanya. Sebab bulan Ramadhan ni terlalu banyak fadhilatnya kalau kita alert. Pahala pada bulan Ramadhan lebih berlipat kali ganda banyaknya berbanding bulan-bulan yang lain. Ahlan …

40. Kegunaan Garam ;)

Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum and Good Morning Readers.. ;)

Alhamdulillah, praise to the Almighty God that still give us one more day to live in this world. How are you today? Hows about our iman? Hopefully we are in the good shape, condition and our iman is always increasing as well as always trying harder to be a good servant to Him. Insya-Allah.
For this post actually wanna share with all the readers out there about something benefits perhaps that I got from my friend through the e-mail. To be honest, I really detest to check my mail due to several factors such as speed of internet connection that superb slow (however thank God I manage to be a blogger rite now..hehehe) and usually the mail is full with fb message.huahua.. This is because I got two accounts, one for official used and another one for junk stuff..weee.. So I didn't expect any good or benefits mail from my second account but I still got the mail from people who are not really close to me (coz they only kno…

39. VT by Hilal Asyraf

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Peace Upon You..

Thank to the Merciful God that still give me chance to have a precious life to continue doing good things perhaps and avoid wrongdoings. Insya-Allah. Hrm2.. whats the issue for this post? heh.. guest what.. I already finished another novel. Ala2 marathon.. Plus xtdo mlm td..wuwuwu.. so tired but kegilaan membaca novel membuatkan saya tak bole nak control or stop. Rasa ingin tau pada kesudahan cite membuatkan saya berusaha bersengkang mata membaca dan membaca hingga ke akhirnye..wiwiwiwi.. (bak kata kerajaan bangsa membaca bangsa berjaya) wink2.. 
So buku ape lah yg menarik sgt tu sampai marathon bce..sanggup mengorbankan masa2 tidur ku..huhu.. Ok la kali ni nak kongsi satu lagi novel karya Hilal Asyraf. Kalau aritu saya dah baca Sinergi n sekarang saya telah membaca novel yg bertajuk VT..hohoho.. Apakah VT? dah smpai separuh buku barula tau VT tu stand for 'Volleyball Team'.. dush2.. ape la lampi betul la tuan punya …

38. Kawan, Sahabat, Teman

Assalamualaikum semua and Salam Sejahtera..

Apa khabar org kampung.. Kaifahaluk? wink2.. Nape tajuk post saya arini kawan, sahabat, teman? Erm2.. jawapan yang mudah.. saje2.. hehe.. Oppss bukan nak penuhkan post, blog or what so ever. Tajuk post kali ni sebab saya sgt merindui kawan2, teman, sahabat, rakan taulan (dan semua yg seerti dgnnya) saya... ;))

Nape ye tibe2 je rindu kat diaorg2 ni sume. Al kisahnya la kan.. td petang saya telah meluangkan sedikit masa untuk membuka salah satu laci kat dalam bilik sy dgn tujuan nak carik jarum (wat ape eh ngn jarum.. who cares la kan.. ). Tpi xjumpe pun bnda yg di cari tu terjumpa la plak album2 gambar. Uit album gambar tu.. hehe.. besela zaman dulu teknologi x superb cam sekrng. klau nak tngkap gmba gne kamera yg gume filem tu je. Pastu cuci gamba letak dlm album. Skrng ni lain la. Guna kamera digi pastu transfer letak dlm external ke, laptop ke or suke ati korng la kan nak letak kat ne. Erm2.. pastu dh jmpe album tu ape lagi belek2 la gamba d…

37. Kenangan.. (^_~)

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Salam Sejahtera to all of you..

Bertemu lagi kita di entry yang baru. Bersyukur dgn nikmat iman dan islam yang masih dikurniakan-Nya dalam menjalani kehidupan sehari-harian kita sebagai hamba-Nya. Pertama-tamanya rajin kan tuan blog ni update. Hari-hari pun ade post baru.. (ceh masuk bakul angkat sendiri..). Hehehe.. besela tu.. ;p

Ape plak kali ni aku nak kongsi ngn readers eh.. Klu tgk tajuk adalah KENANGAN. First time tu wat tajuk dulu baru tulis. Kalau tak aku ni jenis yang tulis dulu baru nak letak tajuk..hehehe.. terbalik plak kan3.. nak wat cane lg dah mmg pe'el aku cmtu. Kalau tak, tak dela bace paper stat dr belakang. wink2..


Ok la let us straight to the point. Td ckp nak tulis sal kenangan tpi intro je dah lebih. Haish ape la. Ape nak cite eh sal kenangan ni. Hrm2.. tadi aku rase banyak sgt nak kongsi2 kat sni sal kenangan aku. Tpi nape tbe2 jd xtau nak stat dr mane. Ha tngk2 punyala nak update blog.. pastu create satu topik las…

36. Saje suke2.. (+_+)

Assalamualaikum and Salam Sejahtera..

Nowadays ni nampak tak tuan blog ni sangat la rajin nak buat entry baru hari demi hari kan2.. ngeee.. Anyway xtau la kenapa terasa rajin sangat nak menulis dalam blog ni lately ni. Mungkin perasaan yang bosan n boring sampai tak tau pe nak buat kan. Keje pun still x dapat lg.huhu.. ;(
Post kali ni kan sebenarnya saje jep. Nothing benefits pun nak share. Hehe.. See.. terlalu rajin sangat nak update blog sampai xtau nak tulis or kongsi ape lg dah. Hehehe.. Jgn marah ye. 
Tpi kan nak ckp kat sni la kan. Sy teringin sgt2 nak jadi baik yang superb tu kan. Cane eh nak ckp. Ha korang dah bace tak novel yang bertajuk Sinergi tu? Klu dah kan sy teringin nak jd org yg baik2 cam watak dlm cite tu especially cam Irfan Hakimi, Sara Nasuha, Faiz and sume yg baik2 tu la. Hrm.... 
Lately ni pe lg eh yg sy minat.. Suke tgk blog2 org je la. Bce blog org, tgk fb org, cari keje. Tu je la keje sy ari2. Ha aritu ckp nak renew lesen kan. Alhamdulillah lesen dh renew. Tpi bl…

35. Sinergi

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day to All Readers..;)

Today I feel uneasy actually. Maybe long time not refresh and recharge 'iman'. What a looser. Huhu.. ;(( Thus for this entry wanna share with all of you about a book that I already finished read few days ago. The title of this book is Sinergiby Hilal Asyraf. Ok la I wanna proceed this post in Bahasa.


Pertama-tama sekali bersyukur aku ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia-Nya dan keizinan-Nya aku masih lagi di beri kesempatan untuk bernafas di atas muka bumi ini dalam nikamat iman dan islam. Semoga iman ini sentiasa mantap dan bertambah seiring dengan peningkatan usiaku yang semakin hari semakin bertambah. Sesungguhnya Ya Allah aku bersyukur pada-Mu dan hambamu ini berharap jangan Kau palingkan hati ini setelah Engkau berikan aku nikmat iman serta islam. Tunjukkanlah jalan kebenaran serta bimbinglah hati ini semoga sentiasa tunduk serta tawadduk kepada perintah-Mu dan menjauhi larangan-Mu.





Setelah aku m…

34. Home Sweet Home ;)

Image
Finally.......... I'm home.. yeay..

 (home sweet home.. sekadar gambar hiasan..)
After about a week off for a holiday (sort of ) i'm home rite now. 
Really exhausted and tired. But somehow feel refreash.



I'm happy a little bit but not too much.. (suka berpada2).. ;))


Guess what.... Now lots of things waiting for me..ahahaha.
Wanna know? Let I do the list
1) Priority need to apply a job dgn bersungguh2. No play2 and no more malas2.. wink2.. (^_~) . Be more serious. It is an order for me from ME, ME and ME myself!!!!!!!!  (semoga dipermudahkan segala urusan.. InsyaAllah.. aminkan plisssssss.. ;))
2) Renew lesen. It is MUST.. Even drive skali pon xpenah.. kuang2.. tpi kne la renew gak..kan2.. I got the big liscene actually. Before this 'P' jep.. lol..
3) Take new picture of mine. Pasport pic actually.. For what? Of course for many purposes.. Nak renew lesen la, apply keje, bla..bla.. bla..
4) Start thinking for a future and plan it properly. You MUST do it!!!!!!! kene3x buat…

33. Journey or Holiday

Image
Assalamualaikum and Peace upon you..
Thank to Allah that still give us a chance one more day to see how beautiful and fascinating environment. Hopefully with the precious chance that given by Him, we will used it properly and thoroughly. Be a good servant to Him for sure, Prophet Muhammad and to our beloved parents. Insya-Allah.
Actually nothing much to say for this entry. Just wanna express my tiredness. Seriously i'm so tired and feel so exhausted after come back from Kelantan.. sigh.. But I feel good.. ;p. At least can take fresh air and different environment from state of mine..(serius rase english dah makin terokkkkkkk... waaa). What ever it is i still want to practice..practice..practice.. hehehe.. (practice make perfect).

Guess what.. I'm in KL rite now. ;] Gile kan..Unbelievable somehow.. Perlis - Kulim - Kelantan - Putrajaya - Kulim (maybe) - Perlis. Huahua.. What the perfect journey ha?? ;)) So tired actually but wanna spending my free time while i'm not working yet…

32. Kelantan (Part 2) :: Pasar Siti Khadijah::

Image
Hi there.. Oppss peace upon you.. ;) Hopefully all of you out there in the good shape, condition and in the pink of health. Trillion thank to Allah s.w.t that given us chance to inhale fresh air, see the beauty of His creation and make used all of this properly. Ok la without further a due, let's us go straight to the point. 
Noticed that I wanna share with all of you my second day at Negeri Kelantan Darul Naim. Actually as I stated in my previous entry today just spend time with SHOPPING..weeeeeee.. wink2.. (^_~). Ok la now I wanna try to make less word and more picture. Bukan ape feel bored lak tgk tulisan jep..ngeh3.. try to make my post more effective and interesting.. ;p First trial.. let's view this..


1. Signage for sure.. hehehe..


2. This is view of the building.Yellow in colour..;))


3. Next capture lak.. level 1 of Pasar Siti Khadijah. Usually this level such a wet market that sell fishes, vegetables, meat, fruits and etc.



4. And now...... ha this is feveret floor which is…