Friday, July 23, 2010

40. Kegunaan Garam ;)


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum and Good Morning Readers.. ;)


Alhamdulillah, praise to the Almighty God that still give us one more day to live in this world. How are you today? Hows about our iman? Hopefully we are in the good shape, condition and our iman is always increasing as well as always trying harder to be a good servant to Him. Insya-Allah.

For this post actually wanna share with all the readers out there about something benefits perhaps that I got from my friend through the e-mail. To be honest, I really detest to check my mail due to several factors such as speed of internet connection that superb slow (however thank God I manage to be a blogger rite now..hehehe) and usually the mail is full with fb message.huahua.. This is because I got two accounts, one for official used and another one for junk stuff..weee.. So I didn't expect any good or benefits mail from my second account but I still got the mail from people who are not really close to me (coz they only know that mail la I means.. ;)).

Ok la why today I write this post in English with so skema? hehehe.. The vital reason is to refresh and re-improve my writing maa.. No longer use English make my words become narrow, my grammar become worst and my sentences more childish like primary or secondary students lorh..huhu.. Pity me.. sigh.. How to improve English Language in both spoken and writing.. cammon tell me guys.. ;(( Seriously if I don't practice over here, then where? Readings? Owh if asyik bace novel BM je kan.. wuwuwu.. So terpaksala kan try to write in English over here..hohoho.. so pathetic la.. 

What ever it is now the things that I gonna share with you is about 'Kegunaan Garam'. Since I got this mail in BM so switch la kan post ni in BM plak..wakaka.. Dh balik pada asal. BM pun BM la kan. Bukan apa dh org send kat mail kan so I think it better share with others rather than keep it in the inbox kan. Nak forward OMG still nak used excuse kate tenet lembap..hoho.. (padahal saje je kan cari alasan nak post kat blog..wink2.. who cares..lalala~ ;p).  So without more word this is an article about the useful of salt..wink2..(^_~)..


+++ (+_+) +++

Banyak ayat-ayat Al-Quran menyebut bahawa semua kejadian dimuka bumi ini adalah untuk munafaat atau kegunaan manusia sejagat.

Hadis Nabi Muhamad S.A.W menyebut GARAM adalah penghulu segala masakan/makan manusia. Makanan yang paling simple eg. Ubi rebus/jagong rebus akan dibubuh garam dan tidak benda-benda lain sehinggakan  makanan/masakan yang mahal pun kena bubuh garam untuk menambah rasa/selera.

Manusia dijadikan dari 4 unsur – Tanah , Air , Api dan Angin,. …. Garam datang dari unsur Tanah.  Garam berasal dari laut dan dari bukit.

Banyak kegunaan garam….
  • pengawit  ikan supaya tidak busuk.
  • menghilangkan tahi kerang dengan merendam kerang ke dalam air garam sebelum merebusnya/masak.
  • Kurangkan kemasinan ikan kering dengan merendamnya ke dalam air garam sebelum di masak.
  • Mengurangkan pahit buah peria dengan merendamkan ke dalam air garam.

Kegunaan garam dalam perubatan Islam.

Garam yang berlebihan di dalam badan kita adalah dari makanan yang berlebihan dan akan tersimpan di dalam badan....maka jadi lah darah tinggi...kenapa jadi gitu.... kerana nafsu makan, balun apa saja.

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. 

Antaranya:
  1. Penyakit Gaut – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai )  1 – 2 jam kemudian mandi air laut. 
  2. Kalau dok bando macam KL mana ada pantai…   goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam/tungku di bahagian yang benggkak atau sakit.  Garam tu bunggkus lah dengan kain ma.
  3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lengoh-lengoh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalu sakit lelah demah/tuam tapak kaki.
  4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan.
  5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat (eg bertani, bersukan dll -  minum air suam dan sedikit garam).
  6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.

Rasullullah setiap kali menggembara akan memamah sedikit garam sebelum mengambil makanan atau minuman. Ini bertujuan untuk menstabilkan badan, meningkatkan ketahanan/imiun badan kerana setiap bumi/ tempat mempunyai udara, megnatik dan hawa yang berlainan. Dalam kitab perubatan Islam ada menyebut ia dapat mengembalikan tenaga yang hilang semasa perjalanan. Cara Rasullullah ini telah menjadi amalan oleh pengembara/penuntut ilmu atau sesiapa sahaja yang bermusafir. 


Selain dari itu garam juga digunakan sebagai pagar dari gangguan jin/makhluk halus.

  • Anak yang selalu mengigau, ambil segenggam garam kasar diletakkan di dalam piring kemudian diletakkan di sebelah atas kepala anak tersebut semasa tidurnya. Insyaalah tidak mengigau lagi.
  • Tabor garam di tempat tidur bagi mereka yang suka berkelah di hutan/pantai. Elakkan dari tidur di atas tanah/bumi, sebaiknya lapik dengan benda/kain tebal kerana udara yang keluar dari bumi akan masuk ke liang roma bersama-sama jin.

Kuliah Zohor 31/5/2010 KWSP
Ustaz Hanafi.


Semoga dengan ilmu yang disampaikan oleh ustaz ini dapat menjadi panduan dan diamalkan. Insya-Allah semoga kita dirahmati oleh Allah.

+++(+_+)+++

Guys, that's all that I wanna share with all of you. Hopefully what I had post over here will lead you in adding the info or knowledge a little bit. Apa yg baik semuanya datang dari Allah dan yang buruk itu adalah dari kelemahan diri saya sendiri.. Renung-renungkanlah..;))


Thanks for reading..
Take care.. (^_~)..


Ma'assalamah wa ilal liqa'..;)



Thanks for reading. Take care (^_^)

No comments: