Posts

Showing posts from June, 2011

113. A Piece of Life

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!
Kaifa ahwal? Hopefully everyone in the pink of health. Ameenn. Nothing new info to share. Still, just a dropping by to write something that makes me uneasy. I don't know why. However, I do realize something that I can't express it out. Everything seems to be strangle in my head as well as deep in my heart. 
Whatever it is, life must go on. We can't presume what will happen in the future. But, I really hopes that every single steps in my life I will fully utilize. I feel ashamed to me myself somehow. I don't know why. But sometimes I do think that I was given the opportunity to live on the earth, but what I had done for those years in helping the ummah? As if I don't even serve the ummah what about my relatives? my family members? even for me myself??? Then, I'm done with myself. The most important that I really scared off about my all did. What do I did for those years...?! Ya…

112. Minggu Ini

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates..!
Ahlan..!
Apa khabar pembaca yang dihormati semua. Harapannya agar semoga semuanya baik-baik belaka. Post sebelum ini agak emotional kiranya. Jadi boleh la diabaikan. Saja sekadar meluah apa yang terbuku di hati dan bermain di fikiran. Semoga kita semua kuat dalam menempuh hidup ini yang penuh mehnah dan ujian.

Sekarang hari minggu sangatlah dihargai. Dulu masa menjadi penganggur terhormat hari minggu tak ada beza langsung dengan hari-hari biasa. Setiap hari bagaikan hari minggu. Tapi yang bestnya bila hari minggu ramai la sikit orang kat rumah walaupun sememangnya tidaklah berapa ramai. Hehehe. Okay tak naklah mengarut lebih-lebih.
Entri ini sekadar suka-suka juga nak bercerita. Tiada info yang dapat dikongsi bersama untuk sementara waktu ini. Padahal sangat banyak kalau difikirkan. Namun, disebabkan setiap trainer yang datang asyik cakap "P&C", "Jangan bagitau orang lain tau", "Ini sep…

111. If that so...

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamua'alaikum and Very Good Day Readers..
Ahlan...!
How's life mates? Hopefully, everything went well. I don't know why I post this entry. I don't have any ideas in sharing the information for a time being. Just a relief by writing something that I never know what is all about. Suddenly, I feel very dejected. I also don't know why it's happens. Me myself couldn't find the reason behind all of those feelings that play around inside me right now. What the world..? Haaisshh. Allahuakbar..!
Few days back, I started to miss all the memorable things that I had gone through during my undergraduate at IIUM. I started to miss my old friends. Every single step that I took in this university will remind me all the memories remained. All the saddest and happiest moments appear one by one. Then, the inferiority started caught after me. Thinking of their life is getting better more and more, their successful in their career become more amelior…

110. Haiwan Al-Jallalah

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!
Alhamdulillah masih diberi nikmat Iman dan Islam dalam meniti hari-hari yang penuh dengan cubaan dan dugaan. Semoga Allah tetapkan hati-hati kita di dalam agama-Nya. Ameen. Berkesempatan untuk meng'update' blog untuk kesekian kalinya. Rasanya dah ramai yang tahu blog saya ni since entri sebelum ini telah dikongsi oleh sahabat saya merangkap sahabat blogger gak. Apa pun semoga bermanfaat bersama. Ilmu yang sedikit itu dapat dikongsi bersama. Insya-Allah.
Mates..!
Entri kali ini masih lagi mahu berkongsi tentang halal dan haram dalam makanan. Al-maklumlah dah join training halal ni, terlalu banyak yang tak tahu sebelum ni telah diketahui. Alhamdulillah. Dapat menambah ilmu Allah. Semoga Allah redha. Ameen.
Allah telah memberitahu kepada kita di dalam Al-Quran supaya memakan makanan yang HALAL LAGI BAIK (Halalan Toyyiban). Terdapat 27 ayat Al-Quran yang membicarakan tentang HALAL ini. Antaranya di d…