Posts

Showing posts from September, 2011

128. Everything Happens For A Reason =)

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers...!
Ahlan..!
Hi there.! How are you doing today? Hopefully everything goes well as you planned. Hmm.. sejak dua menjak ni hati terasa kurang senang. Semakin cuba mencari sebuah ketenangan semakin rasa jauh. Semakin cuba semakin susah. Or, just me feel like that. Sigh..! I don't know.
Peeps..!
Everything happens for a reason. A statement that 10 years old child know about it, I guess. Nothing else we can do except we need to accept it wholeheartedly. Or else, you might be in trouble. Your inner will whisper you to do this and that without think wisely. Seriously, I'm in pain. But, in front of my colleagues I pretend as nothing happens and I'm happy.
Wohaa..! Whats the matter. I need to console by myself. But, How? Actually, it's depend on our inner soul. If we are strong enough we manage to alleviate and allayed the grief. If not, in any way we try, it wouldn't work. And again, it's your c…

127. Everything Leaves A Mark!

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!
How are you doing peeps! Seriously it's too long since the last post that I'm not using English. To be honest, I'm not so good in English. That's why I feel more confident keep updating in Bahasa. Furthermore, Malay is my mother's tongue. So, I feel free to express everything in Bahasa.
Mates..!
Nothing much to update right now. But, I noticed that couple of my entries is all about heartfelt. Hohoho.. I don't know what happen to me few days back. I think it's normal right. Everybody will face all those kind of feeling. Sometimes we are at the top and sometimes we will be at the bottom. The different is how we handle it. If we manage to control ourselves, Insya-Allah everything will be ok. We will try to accept everything as they are. 
Hmm, still this entry I wanna share something that related to what is going in my mind. Skepticism..! Yes I am.! I really feel uncertainty a…

126. Bicara Hati =.="

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!

Salam Jumaat semua...! Hmmmm...

Soalnya hati, sukar untuk dimengerti.
Sejujurnya diri ini masih keliru dengan diri sendiri.
Terlalu sukar untuk digambarkan,
terlalu payah untuk diperkatakan,
dan terlalu susah untuk diluahkan.

Kadang-kadang diri ini cuba untuk melupakan sesuatu,
cuba untuk menerima takdir Ilahi.
Selalunya apa yang kita suka tidak semestinya akan menjadi milik kita.
kalau kita sayang sesuatu tak semestinya kita kena memiliki.
kadang-kadang kita perlu lepaskan apa yang kita sayang.
itulah lumrah kehidupan.

Tatkala diri ini cuba untuk bangun kembali dari sebuah kejatuhan,
ujian demi ujian itu pasti menjelma.
Kadang-kadang rasa dah tak sanggup untuk terima semua ini.
Bertahun masa berlalu tak tau kenapa ia kembali lagi.
untuk apa?
tolong jangan mainkan perasaan orang.
Seriously i'm totally blank.
I have no idea about this things.

Bila kita cuba untuk lupakan sesuatu, mesti akan ada halangan.
Bila…

125. Coretan Sebuah Kehidupan

Bismillahirrahmanirrahim...  Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers...!
Ahlan...!
Apa khabar sahabat semua? Semoga sihat hendaknya. Doakanlah saya semoga sihat selalu. Tak tau lah kenapa agaknya, sejak dua menjak ni asyik tak berapa sihat ja. Start dari hari raya sampailah dah nak habis Syawal dah ni. Kesihatan agak tidak menentu.
Sahabat semua..!
Dah lama tak menulis, terasa neuron-neuron telah beku untuk menyumbangkan ayat-ayat yang menarik. Sekarang dekat ofis. Hari ni, tak ada kerja lagi sebab sampel semua dah habis buat test tinggal nak repeat fat test je. Tapi maybe buat hari khamis dan jumaat ni. Esok dan lusa saya ada training sequencing. Erkk..! apakah itu? Naa.. saya pun tak tau. Masa belajar biotech dulu pernah dengar pasal DNA sequencing. Tapi training dua hari nanti tak taulah berkaitan apa. Cuak jugak rasa di hati. Tengok tentative full dari pukul 9-5. Last day siap ada Quiz. OMG..! Macam nak pengsan.. =.='. Debar2. Fuhh.. Semoga dipermudahkan untuk hari-hari …

124. Cerita Dari Teman

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!
Salam hari Jumaat semua. Apa khabar iman anda pada hari ini? Harapannya ia semakin subur hari demi hari. Insya-Allah. Sebenarnya dah start time kerja ni. Tak boleh la curi masa kerja untuk tujuan peribadi seperti macam yang saya buat ni, update blog, facebooking dan sebagainya. Sebab keberkatan itu akan hilang. Tapi disebabkan saya hanya praktikal di sini, tak ada kerja nak buat, dan diberi kebenaran daripada supervisor dan di sinilah saya. Terasa mahu meng'udpadate' blog dari tak buat apa-apa kan. Sahabat di luar sana janganlah tiru macam saya ni ye. Tak baik. =.=
Peeps..!
Ujian hidup itu satu lumrah kan. Takkan terasa manisnya hidup andai tak di lambung gelora. Perghh.. ayat melankolik. (masuk bakul angkat sendiri la kamu ni..hehehe). Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya kan. Ayat ni standard dah kan. Selalu kita dengar. Tapi sejauh mana kita percaya dan yakin?? Tepuk dada tanyalah iman …

123. Kata Buat Renungan

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers...!
Ahlan...!
Salam Aidilfitri buat semua Muslimin dan Muslimat. Semoga Aidilfitri ini disambut dengan penuh rasa syukur dan membawa erti buat semua. Insya-Allah.
Sahabat,
Entri kali ini, tuan tanah tidak bercadang nak post panjang-panjang. Hanya mahu berkongsi kata-kata yang pada kiranya sangat mendalam maksudnya. Jadi, terasa nak share kat blog instead of FB. 
Bencilah pada dosa yang dilakukan oleh seseorang, dan bukan pada pelakunya,
kerana mungkin suatu hari, apabila dia bertaubat daripada dosanya,
bakal dia menjadi sealim2 manusia?

kagumilah amal yang dilakukan, dan bukan pada pelakunya,
supaya hormat padanya takkan hilang,
pabila dia tergelincir berbuat dosa.

Renung-renungkan dan selamat beramal semua...!
Selamat hari raya. Jom puasa sunat jom. Syawal masih banyak berbaki. Sebelum terlambat mari rebut peluang puasa 6 tahun ni. :)
Thanks for reading, Take care... (^.^)
Ma'assalamah wa ilal liqa'...:)