Posts

Showing posts from February, 2011

91. Percubaan Pertama

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Readers..!
Ahlan..!

Percubaan pertama tajuk post aku kali ini. Percubaan apa ye? Shortly la kan, bersempena dengan kelapangan masa aku buat masa sekarang ni di tambah pula dengan minat aku dalam dunia penulisan aku nak kongsi percubaan penulisan pertama aku. 
Haha.. aku terasa skema plak ayat kat atas. Aku sekadar menulis suka-suka sambil mengisi masa terluang. Aku tak tau nak letak tajuk cerita aku ni apa. Apa pun aku sekadar suka-suka je ok. Sebarang jalan cerita atau watak-watak yang aku pilih tak ada kena mengena dengan sesiapa pun mahupun hidup atau pun dah meninggal dunia. Kalau ada kebetulan itu mungkin secara tidak sengaja. - Pesanan penulis. Hehehe.
Peeps..!

Sebarang komen dan kritikan silalah utarakan. Aku nak tau juga pendapat dan pandangan readers semua. Aku post cerita ni maybe untuk part 1 dulu kot. Sebab aku pun tak abis mengarang lagi. Masih terfikir ending dia. Hehe. Apa pun selamat membaca. (:

Hanya Kerana Janj…

90. Projek Landasan Keretapi di Perlis

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Readers..!
Ahlan..!

Hi there..! How are you..? Kaifahaluk..?

Peeps..!

Aku terasa nak update pasal sesuatu yang bermain di fikiran aku. It's about DEVELOPING. Aku bukan 'anti-pembangunan', aku juga bukan 'anti-kemodenan'. Aku sekadar post apa yang aku fikir.

Lets the pictures below explain more about what I'm gonna says after this.
have a look..!








Mind that I'm not a professional photographer, aku main snap je ni. Tapi aku tak rasa gambar ni boleh explain apa yg bakal aku kata.

Once again..! Bear in mind..!
I'm not 'anti-pembangunan'.
Post ni sekadar nak mengajak kita berfikir.

Projek kat atas tu adalah projek landasan keretapi berkembar. Projek ni dicadangkan masa zaman pemerintahan mantan PM kita. Tun Dr Abdullah Badwi. Sekarang aku xsure berapa % dah siap. Aku antara penduduk yang terlibat. Bukan setakat aku tapi tok aku jugak. Kerajaan ambil tanah kawasan-kawasan yang terlibat dgn pem…

89.Rasa Apa..?

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Mates..!
Ahlan..!

Update sebab xtau apa nak buat..
pada siapa nak bercerita..
bagaimana cara untuk hilangkan rasa..

rasa..

rasa hati..

tak tau kenapa rasa xsedap hati..

sigh..~ ~ ~

When the heart start beating,
the breath like ups and downs without a rythm,
hands and legs begin shaking,
and everything becomes ruined..!

my feeling turn ups and downs,
feel that's very irritating, uncomfortable, disquiet, ill-fitting so on...
the environment and situation become more and more miserable..!

Now....
I really don't know..
what to do..
it seems my faith full of ups and downs..

sad...:( :( :(

Bila kawan aku tanya..
"apa perancangan ko lepas ni..?"

sigh.. ~ ~ ~

serius aku speechless.
aku xtau..
nak smbung blaja pun mcm da xsemangat.
dan aku teringat..
tujuan hidup..

dan apabila kita lupa untuk apa kita dicipta
iman di dada pula ada ketikanya goyah
mulalah prasangka yg tidak-tidak meracuni hati dan fikiran.


Ya Allah...

88. I.K.H.L.A.S

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Mates..!
Ahlan..!

Rahsia hati, simpanlah di dalam hati. Jangan pernah lafazkan andai ianya mahu kekal sebagai rahsia. Hanya diri dan pencipta yang mengetahui..
Wah..!

Impress plak aku bila ada seseorang sound aku. hahaha..
Time kasih atas teguran.
Tapi kan...
dalam blog ni aku rase sedikit sebanyak dah terbongkar rahsia hati..?
ermm.. ade ke aku cerita rahsia hati aku kat blog ni..?
aku pun tak pasti.
seingat aku still lagi aku berlapik dalam tiap post2 aku.
whatever..!

The truth is....
aku ni agak secretive orgnya..
tapi pelik kan siap ada blog cite2, rambling2, idle thought bagai..
still cakap secretive. ayoyo..!

Still...
aku tetap rasa aku ni secretive.
mmg dlm blog aku tulis mcm2.
tak bole blah post pasal kawen2 bagai..
hahahaha..
bila aku baca balik mmg aku rasa lawak and weirdo..!

Peeps..!

aku tak nak post panjang2 malam ni.
tapi update ni sebab BEST gile..!
INTERNET superb..!
kalau lembap tak kuasa la aku.


Chopp..!
tajuk…

87. Jom Study..!

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Readers..!
Ahlan..!

While one person hesitates because he feels inferior, the other is busy making MISTAKES and becoming SUPERIOR! ~Henry Clink
Mates..!

Aku sekarang tengah mengumpul kekuatan untuk nak study ni.
Tahun ni aku nak SPM.. Ah..! Serius cuak gile ooo..
Waaaa xnak exam..!

Hahahaha.. Intro serius tak menunjukkan ciri-ciri kematangan.
Dalam hati korang mesti kata "Gile tak matang ko", tak pun "wah poyo gile ko", bla..bla..bla..

Peeps..!

The truth is aku mmg tgh mengumpul kekuatan untuk study sket2 apa yg aku belaja dulu la.
Few months back during my undergrade..!
Ha..! ni baru btol ma.. Ape daa..

Tapi mesti korang wonders kan kenapa aku nak beria-ria study bersengkang mata bagai..! hahaha..
Kena ada sebab ke nak tambah ilmu..? Ha tambah..?! Bukan dah tau ke.
Bukan nak tambah tapi revise la.
Oh ok.. kena ada sebab ke nak revise ilmu-ilmu yg pernah belajar satu masa dulu..?

Hrmm.. I wonder la. Adoyai.…

86. Happy Birthday Sis.. :)

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Readers..!
Ahlan..!
This post is special dedicated to my sister.
ADIBAH ABD KARIM



Happy birthday sis..!  Sanah Helwah..! 'Idul Milad Ya Jamilah..! 6 FEBRUARI 2011
May Allah bless you always and long live..!
Semoga... anda pnjg umur..
dimurahkan rezeki..
menjadi seorang ANAK, ISTERI & IBU yang SOLEHAH.. bertambah zuriat soleh solehah..
bertambah keimanan setiap hari..
dipermudahkan sakaratul maut..
dijauhkan seksaan kubur..
mendapat syafaat di akhirat..
dipercepatkan hisab..
mendapat buku amalan di tgn kanan..
seterusnya berada di JANNAH AL-FIRDAUSI..
bersama keluarga dan orang-rang tersayang....
Amin Ya Rabbal A'lamin....

Nah kek secret recipe.. !


Credit kat chu & maksu belanja kek sr.

Malam kat Kuala Perlis xdan nak tangkap gambax.. 
Ni yang lama..
Ala-ala mcm ni la hidangan dia..



Thanks for the treat sis..!
Next time after I get job I'll treat u plak..
3 hidangan + 10 orang + 2 child = RM ***.** rahsia.. hahahaha..
Have a bl…

85. Dosa dan Balasan Meninggalkan Solat

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Mates..!
Ahlan..!
Alhamdulillah, bersyukurlah kita kerana masih diberi kesempatan waktu untuk meneruskan perjalanan kehidupan yang bersifat sementara. Masih boleh bermalas-malasan di atas katil, masih mampu bertangguh-tangguh kerja, masih mampu bergelak ketawa tanpa sedikit perasaan gusar.
Tetapi..! Sedarkah kita di bumi anbiya sana, sahabat-sahabat tercinta, adik-adik, kakak-kakak, abang-abang serta saudara-saudara se'ISLAM' kita hidup dalam keadaan tertekan, takut, resah dan gelisah. Walau pun aku ni stok-stok tempurung atas katak (vice versa kan pepatah ini.. jangan tiru ini peribahasa. sesat..!) tapi aku masih mengetahui pergolakan di Mesir nun. Apapun marilah sama-sama kita berdoa keselamatan saudara-saudara se'ISLAM' kita di sana semoga selamat hendaknya. Insya-Allah.
Peeps..!
Tajuk post aku lain. Tapi intro aku lain. Memang la aku fail bab-bab nak buat correlation kan. Agak-agak kalau aku amik paper BM buat …

84. Apasal la Kau Malas Sembahyang..???

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Readers..!
Ahlan..!
Masa aku tengah kemas buku-buku lama yang tak lama sgt (ayat apa ni..), ala buku masa aku belajar kat matrik uia dulu, aku terjumpa satu pantun ni. Nostalgia...
APASAL LA KAU MALAS SEMBAHYANG..???
Apasal la kau malas sembahyang Tuhan kasi engkau jasad siap dengan bayang-bayang Bukan ke lebih beruntung daripada tiang Berdiri tanpa roh malam siang...
Apasal la kau malas sembahyang Kerja dah best keluarga pun dah senang Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang Takkan lima minit lima waktu pun kau tak boleh luang...
Kenapa la engkau malas sembahyang Tuhan kasi otak supaya engkau tak bangang Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang Tuhan kasi nikmat kenapa engkau tidak kenang...???
Kenapa la kau malas sembahyang Tengok wayang sanggup sampai petang Beli tiket konsert engkau sanggup beratur panjang Apa engkau ingat masuk syurga boleh hutang...???
Apasal la kau malas sembahyang Engkau kena ingat umur kita bukannya panjang Pagi ki…