Posts

Showing posts from August, 2010

51. Ketika Hati Berbicara..

Image
Di kedinginan malam, aku terpaku.. sepi..! sendiri..! ya.. aku sunyi..! hati ku walang.. ah.. mengapa..? aku jua tidak pasti.

Tuhan.. aku insan hina, aku insan lemah, aku insan yang seringkali mendustai janjiku pada-Mu, aku kaku sendiri, aku layu.

Aku.. masih di sini, masih diam tanpa melakukan apa-apa, masih sendirian meniti titi-titi kehidupan, masih mencari-cari cahaya serta sinar di hadapan, untuk menyinari hidup ini.

Teman.. hadirmu ku nanti, nasihatmu ku rindui, basah bibirmu dengan senyuman sering ku ingati, masihkah kau ingat.


Teman.. dulu, kau di sisi tika ku luka, tika ku jatuh.. tika ku kecundang, tika ku kecewa, tika ku buntu, tapi kini.. aku sendirian, kau telah jauh mengorak langkah dalam hidupmu, jauh di persada kejayaan, jauh meninggalkan aku di sini.

Hati ini.. seringkali mencemburuimu, seringkali merintih hiba, biarpun tidak pernah ku perlihatkan, namun.. aku bukan berdiam tanpa berfikir, bukan ku sunyi tanpa usaha, bukan ku serah tanpa berdoa, aku punya harapan, aku punya impian, aku punya cita-cita.

Pun begitu…

50. Rabbani, Inteam, Saujana, Nowseeheart - Bebas Palestin (I'm Lovin It..:D)

Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum and Very Good Morning Mate..!

Ahlan..!
Salam Ramadhan and Happy Fasting for my Valued Muslim Friends..:)
Alhamdulillah, praise to the Almighty Allah because He give us another opportunity to continue our live day after day. Hopefully we appreciate it in every seconds in our life. Insya-Allah. May our good deeds increase day by day as well. Let's try harder and harder.
Without we realized or not we already enter second phase of Ramadhan Kareem. I pray to all of you may we'll meet Lailatul Qadr, our fasting will be accepted, our dua' will be answered and our good deeds will be counted. Insya-Allah. May Allah bless all of us in where we are. Takbir..! Allhuakbar..! 3x.. :)
Actually for this entry wanna share a song that I addicted to for a few seconds ago..heh.. What I means I just heard this song just few hours ago and falling for this lyrics, songs and just make me think..think.. and think..!
Oh.. I realized that our beloved relatives, frie…

49. Musykilah.. Musykilah.. :)

Image
Assalamualaikum and Very Good Day Mate..!

Salam Ramadhan..!
Ahlan.. !
Alhamdulillah because we still alive in this temporary world before we reach to the permanent world (hereafter). Hopefully we will bring sufficient good deeds and enough  'amalan' to ensure we capable to buy ticket to enter the wonderful paradise that we will never seen before. Let's try harder together mate..! Insya-Allah. Hayya bina..! :)
Actually, today I don't have much story for this post. Just terpanggil untuk menulis 'musykilah', perkongsian pendapat dan sekurang-kurangnya dapat merungkai sedikit sebanyak 'musykilah' saya ni. Entri kali ini bukan untuk condemn mana-mana pihak atau menunjuk kepandaian sendiri. Cuma terfikir untuk kepastian. Saja-saja nak tulis ketidak pastian. 

Musykilah Al-Awwal.. :)
Sahabat sahabiah yang saya kasihi kerana Allah. Saya sekadar nak berkongsi satu masalah yang terjadi dan saya tak pasti di tempat lain. Tapi di tempat saya ianya terjadi. Ianya berkenaan…

48. Interview - My 1st Experienced.. ;)

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Readers..!

Ahlan...!
Tika ini aku benar-benar rasa teruja untuk menulis. Idea untuk entri kali ini banyak sampai mencurah-curah. Harap-harap apa yang bakal aku coretkan ini tak stuck di tengah jalan. Al-maklumlah aku ni bila semangat nak menulis kat sini sampai xtau nak tulis yang mana satu.dush..
Pertama-tama sekali mestila nak cakap pasal Ramadhan eventhough tajuk entri kali ni adalah menegenai previous interview for sure.. :) 

Tapi mari kita mengutamakan apa yang penting la kan. Hrm.. sedar tak sedar fasa pertama bulan Ramadhan hampir melabuhkan tirainya. Apakah puasa kita diterima selama ini, apakah sudah cukup amalan kita, adakah kita masih di takuk lama ataupun lebih baik dari Ramadhan yang lalu? Adakah kita benar-benar menghayati Ramadhan kali ini? dan adakah Ramdhan kali ini lebih baik dari tahun lepas.. Seterusnya adakah kita akan berjumpa lagi pada Ramadhan yang akan datang...? 
Tepuk dada tanyalah iman. Semoga fasa kedu…

47. N.e.r.v.o.u.s.. :|

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum and Very Good Day Mate..!

Ahlan...!
Salam Ramadhan..
Bersyukur kita kepada Allah kerana dengan rahmat-Nya kita masih berkesempatan untuk bertemu pada Ramadhan kali ini.. ;) Alhamdulillah..
Erm2.. since ni bulan puasa so sama-samalah kita mempertingkatkan amalan dalam mencari redha dan keampunan Allah dalam bulan yang penuh barakah ini.. Insya-Allah..
Antara amalan-amalan yang boleh kita lakukan:
1) Membaca Al-Quran


2) Solat Sunat Terawikh


3) Tadarus


4) Bersedekah dll..
Saje nak kongsi tazkirah Ramadhan. Ni mase saya dgr kat masjid beberapa ari yang lepas.
Well.... bulan ni kene la kurangkan berbual kosong or merepek2 ni kan.. kurangkan bercakap.. or bercakap bila perlu... ;D so... post kali ni pun xleh nak ckp2 kosong.. hehe..
Anyway.. tujuan sebenarnya saya menge'pos' entri ni sebab... erm... saya NEVES... seriously xtipu. Guess what? 
Tomorrow.. I'm gonna attend 1 interview..!! OMG.. tipu la kalau aku x neves.. sgt2 neves.. i'm gonna att…

46. Salam Ramadhan.. :)

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Morning Mate..!

Ahlan..!
ياأيهاالذينآمنواكتبعليكمالصيامكماكتبعلىالذينمنقبلكملعلكمتتقون...
Bersempena kedatangan bulan mulia ini iaitu bulan Ramadhan Kareem saya ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Semoga amalan kita diterima Allah untuk kali ini. Marilah ikhlaskan hati dan beramal sebanyak mungkin. Pertingkatkanlah kualiti muslim dalam madrasah Ramadhan ini. Mari memburu malam Lailatul Qadar



45. Ketika Allah Memilihmu Untukku.:)

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and Very Good Day Mate!

Ahlan..!

Alhamdulillah.. bertemu lagi kita di entri yang baru even though baru beberapa hari lepas je saya da post something that I pleased.hehe..

Hari ni tiba-tiba terasa nak taip dalam Malay plak. Tapi x mustahil still ada word2 English. Oops baru sahaja menggunakan 'still' dan 'word'. hehehe.. Jadi mohon kemaafan kepada pihak2 yang begitu menitikberatkan percampuran bahasa yea.. Asif kamman.. (owh campur Arab sket.. ;D). 
Ok la post kali ni berkenaan apa ye.. Erm.. copp! untuk pengetahuan semua kan yang pasal research paper tu kan still x gerak2 lagi. Haish.. xtaula nape ngan saya. Serius saya betul2 xde mood nak start. Dah berapa kali on laptop and nak serius wat keje tapi still suddenly click website tu la, website ni la, listen to the songs, play dummy game so on and so off. Huh.. so cane la nak stat wat ni. kate nak wat elok2 and wholeheartedly lorh... 
tpi.............................................…