Posts

Showing posts from March, 2012

140. Untunglah

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates!
Ahlan!
Kaifa ahwal? Apa khabar anda semua pada hari ini? Semoga sentiasa ceria bersama peningkatan iman sehari-harian. Insya-Allah.
Untunglah?
Ini post bukan mau bicara soal untung rugi, jual beli, dunia saham atau bisnes. Sekadar luahan yang saja mahu dilontarkan dengan tulisan.
Untung, pada mereka yang mendapat rezeki melimpah ruah.
Untung, pada mereka yang Allah permudahkan jalan untuk kehidupan
Untung, pada sebuah kerjaya yang hebat
Untung, pada sebuah keluarga yang bahagia
Untung, pada kekayaan yang melimpah ruah
Untung, pada kejayaan yang tidak pernah padam
Untung, pada kesenangan hidup
Masya-Allah. Untunglah mereka.


Segala apa yang diberikan dan dicapai adalah dengan izin Allah yang Maha Pengasih. DIA yang Maha Berkuasa dan Maha Berkehendak sesuatu ke atas hamba-Nya.
Maka pada mereka yang beruntung, sentiasalah bersyukur. Pada yang tidak bernasib baik tidak bermakna anda RUGI.
Malah anda lagi UNTUNG kerana…

139. Permulaan Hari Yang Tidak Baik

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers...!
Ahlan...!
Permulaan hari Jumaat yang menyedihkan diriku. Allahu Rabbi. Atas kelalaian dan kesilapanku sendiri. Redha la hati untuk terima semua ini. Redha dan ikhlas. Fuh. 
Hmm, bila cakap nampak macam senang kan. Tapi dalam hati macam mana? Tepuk dada tanyalah diri dan iman. Ya Allah! Apa hikmah yang mahu ditunjukkan daripada kejadian ini? 
Di sebalik musibah masih lagi ada sedikit kegembiraan. Apakah? Alhamdulillah. Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Engkau memberi dan Enngkau berhak untuk mengambil semula dalam pelbagai cara. Mungkin ini salah satu caranya. Allah. Sesungguhnya aku bermohon agar Engkau ampunkan hamba-Mu ini dan redhailah perjalanan hidupku.
Itulah rencana Dia yang Maha Mengetahui. Mungkin musibah ini mengajar diri supaya lebih berhati-hati. Terima kasih Ya Allah atas musibah ini. Sesungguhnya hamba-Mu ini tahu setiap ujian itu pasti ada teguran, hikmah dan pengajaran yang dapat diambil.
Semoga …

138. Kufur Nikmat

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers!
Ahlan...!
I'm here again. Lately ni rajin pula update blog. Mungkin hari-hari sepi dan sendiri yang dilalui boleh terubat dengan update blog. Who knows. Merawat hati yang rawan. Pergh macam parah! Actually nothing seriuos. But it's me feel uncomfortable with the feelings. Hati terasa kosong. Padah apabila kurang menghadiri majlis ilmu. Isk3. 
Tertarik dengan status one of my friend kat fb. Minta izin copy paste ye Ana. 
"Saya dah penat mencuba,bukan saya tak sabar,awak senangla ckp,awak tak duduk tempat saya." Statement hamba yg kufur nikmat. Astaghfirullahalazim.ya Allah ampunilah daku..
Hmm serius saya pernah juga terdetik macam ni. Tapi saya tak sedar plak bahawasanya ia merupakan hamba yang kufur nikmat. Seriously. Forgive me Allah. Sesungguhnya hamba-Mu ini bertaubat kepada-Mu. :'(
Sahabat semua,
Saya bukan bijak pandai dalam membincangkan soal agama. Takut tersalah sekira ada bicara y…

137. Susah

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day...
Ahlan...!
Owh tajuk post sepatah tapi jangan la expect isinya sepatah juga. Mungkin berpatah-patah.
Apa yang susah?
Hmmm..susah nak puaskan hati semua orang tanpa melukakan hati kita sendiri. Dan itulah pentingnya berlapang dada macam orang selalu cakap. Biarlah apa orang nak buat pada kita tapi kita tak perlulah nak terasa atau ambil bab. Yang penting kita tak buat jahat kat orang dan Allah tau niat kita.
Ah mudah menaip, lagi senang bercakap tapi cuba la buat. Huaargghh.. Susah! Maka lahirlah tajuk entri untuk kali ni iaitu SUSAH!
SUSAH bila kita nak kena jaga hati semua orang. Hati kita siapa nak jaga? [buat baik sebenarnya tak payah harapkan balasan so hati pun tak sakit atau bahasa mudah IKHLAS. boleh ke??]
SUSAH bila kita nak kena puaskan hati semua orang. Hati kita macam mana? [berlapang dada dan bersyukurlah dengan apa yang ada.hmm..]
SUSAH kalau kita tak pandai nak tunjukkan kita sebenarnya care pasal orang …