Posts

Showing posts from April, 2010

23. Susahnya nak buat dosa.. senangnya nak buat pahala.. (^_^)

Assalamualaikum...
Hmm lamenye tak update blog ni.. skrng ni sy tgh busy tuk menyiapkan task2 terakhir tuk fyp.. Presentation done.. Alhamdulillah segala puji bg Allah.. B'coz of Him, I'm able to present my fyp 2.. nicela actually.. even de gak soaln2 yg tak terjawab.. Ape pun I really hope to get da best result.. Ok la post kali ni just nak share pasal 1 article ni.. rase2nye dah selalu kte dgr and dah byk org post article ni.. tpi saje sy nak post kat sni tuk peringatan pd diri sendiri.. sekadar nak mengingatkan.. (",)

Susahnya nak buat dosa…kalau nak ke disko bukan murah.Kurang-kurang kena bayar RM25 cover charge.Konon dapat free firs drink.Tapi yang dibagi air yang harga kat 7-eleven Cuma RM1 je....Senangnya nak buat pahala....Kalau gi masjid tu, free je.Dah la tak de cover charge,minum free bukan firs drink je.Berkoyan-koyan pon boleh .Silap-silap dapat makan fee lagi....
Susahnya nak buat dosa....Kalau nak berzina tu ,bukannya semudah ABC,susah.Nak sewa hotel(duit tu).…

22. Renungan 2.5 minit..

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum and very good day to all valued readers..
It's about a week this blog in silence mode.. to be said dat i'm busy I think not at all.. Alhamdulillah, I already submitted the final draft repot for fyp.. now waiting for da presentation in dis coming friday.. neves2.. rite now i'm preparing for da slide n read again da repot.. owh..really make me scared.. O Allah pliss help me.. Today also i'm waiting for da result.. really unbelievable.. hoho..anyway i did my best and now really 'tawakal' to Him.. xoxo.. juz realize i'm in da mood of writing rite now.. actually want to share an article.got from somebody long time ago.. hmm.. let's see wat is it..
Renungan 2.5 minit..Katalah kita ni polis, sedang duduk dalam kereta peronda kita sambil minum kopi. Tiba-tiba radio kita berbunyi, mengatakan ada dua kes yang diminta kita menangani salah satu darinya. Dua-dua kes orang kena tangkap mencuri. Kes pertama di kampung hulu: Seora…

21. Waiting for miracle..

Ya Allah kau permudahkanlah urusanku serta urusan rakan2 seperjuangan ku dalam menyiapkan report FYP.. Berilah kemudahan, kesabaran serta ketenangan dalam kami menghadapi perjuangan kami yang terakhir ini sebelum meninggalkan bumi UIA ini.. Sesungguhnya pada Engkau kami berantung harap..Limpahkanlah rahmat dan kasih sayang-Mu, kurniakanlah kami hati2 yang sabar dan tabah.. Sesungguhnya Engkau Tuhan yang Maha Mengasihani.. Ameenn..
Serius aku berdebar2.. arini aku bru je submit 2nd draft aku.. esk dah deadline..aku harap sgt de keajaiban yg berlaku.. hopefully supervisor aku dpt pulangkan arini gak corection yg die wat..klu pulangkan pg esk matila aku.. klu skit je yg die btulkan tak pe gak..klu byk mau semput aku sok.. dgn nak print lg, bind lg..Ya Allah hanya pada-Mu aku berserah dan bertawakkal.. Guys pray for us including me plisss!!! (",)

20. never give up pliss!!!

O.. God pliss help me in order to complete my writing  for my fyp report.. it's really make me want to vomit already.. really make me dizzy and feel nauseous.. such an excruciatingly in completing da repot writing.. look and analyze lots of graph.. using several formulas wif many datas.. manipulate da numbers..owh no..really2 mess wif dis.. fyp deadline is killing me after all.. God pliss give me some strength, patient and hard work for remaining days.. almost 2 days left before da submission date.. hectic life.. guys pray for me pliss. Hopefully i manage to complete da writing within da date given..

19. Let's Pray..

Bismillahirahmanirrahim.. Very good day to all readers..
It's almost a week that I'm not post anything in this blog.. Actually as usual i'm little bit busy wif several things.. For now, praise to da Almighty that I had completed my final exam for final sem probably my final year in my education chapter life for degree.. insyaAllah.. really feel very nervous waiting for da result.. hopefully i'll get the best.. every paper dat i sat i feel a bit confident.. pray for me guys.. really wanna success wif flying colors..
Actually, there are lots of things happen within a week.. but it seems i'm not in a mood of story telling about my life story.. for this post actually wanna share something wif all of my lovely readers out there. I had found this few weeks ago accidentally during google something else..it's about a pray or 'doa'. I really loves every single word of the doa.. probably u too.. i'm so sorry coz i forgot from which website i got this doa.. i th…

18. Betapa Berhikmahnya Imam Al-Ghazali

Bismillahirrahmanirrahim..  Assalamualaikum and very good day to all valued readers..
Today is 1st April..hmm.. new month begins wif new spirit of me.. hopefully.. today i'm in a good mood of writing or posting something in dis ordinary blog.. for da first entry of dis month i wanna share one story about Imam Al-Ghazali.. just a reminder to all of us including me of course.. let's see how smooth and gentle he delivered the knowledge.. How he has share and remind us about our life and journey.. So let's check it out..
Suatu hari,Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya…
Imam Al-Ghazali,
“Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”
Murid 1,"Orang tua" Murid 2,"Guru" Murid 3,"Teman" Murid 4,"Kaum kerabat"
Imam Al-Ghazali, "Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu, janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati”. (Ali-Imran:185).
Imam Al_Ghazali, "A…