Tuesday, April 27, 2010

23. Susahnya nak buat dosa.. senangnya nak buat pahala.. (^_^)

Assalamualaikum...

Hmm lamenye tak update blog ni.. skrng ni sy tgh busy tuk menyiapkan task2 terakhir tuk fyp.. Presentation done.. Alhamdulillah segala puji bg Allah.. B'coz of Him, I'm able to present my fyp 2.. nicela actually.. even de gak soaln2 yg tak terjawab.. Ape pun I really hope to get da best result.. Ok la post kali ni just nak share pasal 1 article ni.. rase2nye dah selalu kte dgr and dah byk org post article ni.. tpi saje sy nak post kat sni tuk peringatan pd diri sendiri.. sekadar nak mengingatkan.. (",)


Susahnya nak buat dosakalau nak ke disko bukan murah.Kurang-kurang kena bayar RM25 cover charge.Konon dapat free firs drink.Tapi yang dibagi air yang harga kat 7-eleven Cuma RM1 je....Senangnya nak buat pahala ....Kalau gi masjid tu, free je.Dah la tak de cover charge,minum free bukan firs drink je.Berkoyan-koyan pon boleh .Silap-silap dapat makan fee lagi.... 

Susahnya nak buat dosa....Kalau nak berzina tu ,bukannya semudah ABC,susah.Nak sewa hotel(duit tu)....Nak belanja awek tu makan (duit lagi)....Silap-silap kena tangkap basah.Ha....Boleh masuk paper free.Kalau majikan tau boleh kena buang kerja.Laaaagi haru....Senangnya nak buat pahala....Kalau nak puasa sunat tu ,anytime,anywhere.Bangun pagi tak de breakefast,terus niat puasa .Dapat dah pahala.Bukan setakat dapat pahala ,siap dapat jimat duit lagi.puasa tu kan boleh kekang nafsu.Cuma tak masuk paper je.Tapi insyaAllah masuk syurga.Laaaagi best.

Susanya nak buat dosa....Mengumpat tu best kan?Tu lah hobi hampir semua manusia hari ni.Tapi,ngumpat punya sedap ,keje tak jalan.Yang keje tu bos tengok ,abis kena haruk .Yang suri rumah sepenuh masa plak,suami balik tengok semua tak siap,tarik muka.Gi makan kat kedai Timah Janda ,jeles lak tuh.Timah Janda lak kena umpat...last2,pahala dapat kat Timah Janda,dosa dia,korang amik....Senangnya nak buat pahala....Berzikir mengingati Allah tu cukup mulia.Allah akan mengingati hamba-Nya yang mengingati Dia.Orang pun tak marah .Makin saspek ade.Eh! Respek la..Suami balik tengok keje semua siap,isteri tak terkumat-kamit berzikir.Manis je muka.Nak keluar rumah pun takut rugi .Beban keje pon kurang terasa...

Susahnya nak buat dosa....Bagi orang tamak, kumpul harta memang takkan cukup sampai bila-bila.Kejor la harta dunia ni. Makin jauh dia lari.Sampaikan ibadah pun terabai,dunia tak gak dapat-dapat.Senangnya nak buat pahala....Jadik zuhud tu bukan je mulia ,malah memudahkan.Takyah nak sibuk-sibuk tamak haloba.Jiran beli tv baru,sofa baru,langsir baru lantak ko la.Sebab dia dapat hutang baru,kita lak dapat iman yang sentiasa diperbaharukan.Mana lagi best…??

Susahnya nak buat dosa....Orang kate nak “hidup terpaksa la menipu”. Ha’ah! Hidup la ko kat neraka.Hehe.... penipu ni bukan setakat Tuhan benci,manusia pun lebih-lebih lagi .Kalau tipu duit,lagi parah.Hidup dalam sentiasa dalam ketakutan.Silap-silap kantoi,Kena ganti.Tak pon....Saman court dalam....(ikut gaya Aziz Satar dalam Bujang Lapok)..Senangnya nak buat pahala....Orang jujur bukan sahaja dikasihi manusia & malaikat, malah Allah akan sentiasa memberkati hidupnya .Mungkin dia menjadi mangsa pembelit-pembelit kat dunia ni,tapi dia takkan jadi mangsa belitan ular kat neraka .Hidup pun aman, bukan dalam ketakutan .Bahagia je....

Susahnya nak buat dosa....Nak lawan hukum Allah bukan senang .Nak study tu,study nih.Carik peguam tuh,carik peguam nih.Buat kempen tuh,buat kempen nih.Leceh.Terpaksa pulak buat istilah baru konon yang paling benar.(Hadhari kot)Tapi dusta belaka .Ingat upah sana upah sini tu murah ka?Banyak ooo abiskan duit.Walaupun bukan duit rakyat,bukan duit sendiri.Hehe....Dahla hidup kena laknat,siap booking nama sendiri kat Malek.Dunia akhirat tak tenteram !!.Senangnya nak buat pahala....Cukup senang kalau pakai hukum Allah,ni bukan hukum yang manusia buat tapi hukum yang turun dari langit.Tak de hukum lebih sempurna dari hukum-hukum Allah.Inilah hukum yang seadil-adilnye.Tak payah nak susah-susah nak fikir-fikir  nak karang undang-undang baru.Semuanya dah termaktub dalam Al-Kitab.Selain tuh,hidup pun diberkati.Ridhwan pun sedia nak sambut dengan manis muka.Inilah kemuliaan orang yang memperjuangkan Agama Allah.InsyaAllah 

....Renung-renungkanlah...
Wallahu'alam.

Thanks for reading. Take care (^_^)

No comments: