Posts

Showing posts from August, 2011

122. Salam Lebaran

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!
Salam Ramadhan. Sedar tak sedar kita sudah pun hampir ke penghujung Ramadhan. Mungkin hari ini merupakan hari terakhir kita berpuasa pada tahun ini. Jadi marilah bermuhasabah bersama di manakah tahap puasa kita pada kali ini? Apakah amalan yang sedikit ini diterima Allah? Sempurna sudahkah puasa kita pada kali ini ataupun sekadar dapat menahan lapar dahaga sahaja? Allahuakbar. Moga amalan-amalan kita yang sedikit ini diterima Allah. Ameennnn.
Sahabat seperjuangan yang dikasihi,
Dikesempatan ini, saya ingin ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri. Maafkan kesalahan saya jika terkasar bahasa, terlebih bergurau, terlampau berbicara sehingga terguris hati dan perasaan sahabat semua. Dengan rasa rendah hati, mohon dimaafkan segala kesalahan, dihalalkan kalau ada yang terambil tanpa sedar dan semoga Syawal ini dapat kita raikan dengan penuh kesyukuran dalam kesederhanaan. Semoga kita dapat berte…

121. Keliru

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers...!
Ahlan...!
Salam Ramadhan. Hanya tinggal beberapa hari lagi untuk kita berada di madrasah Ramadhan ini. Saya sangat sedih kerana saya tidak tau dimanakah tahap puasa saya Ramadhan kali ini. Alangkah ruginya sekiranya Ramadhan berlalu begitu sahaja tanpa ada pengampunan dan rahmat dari yang Esa. Allahuakbar.. :( Allah.. Ampunkanlah hamba-Mu yang lemah ini. Ameenn.
Sahabat,
Just dropping by while waiting for the experiment to complete about an hour soon. I'm here for few minutes. Just a short update actually. Hmmm... Sebenarnya saya tak tau macam mana nak tulis kat sini. Cumanya, untuk beberapa hari ini terjadi beberapa perkara yang tidak diduga dalam hidup saya. Terkadang bila kita tak pernah expect something and when we face it, serius tak tau macam mana nak bereaksi. Seriously I'm telling you. I really don't know how to describe my feeling right now.


There are two coincidentally occurs in my…

120. Rona Kehidupan

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!
Salam Ramadhan. Semoga baki Ramadhan yang tinggal dapat kita perbaiki dan rebutlah peuang ini sebaik-baiknya. Mana tahu mungkin ini Ramadhan kita yang terakhir. Allah. Pesanan untuk diri sendiri. Tak boleh update panjang-panjang. Ni time kerja. So.... just wanna post something to express another side of my feelings somehow....






Sahabat..
Sometimes the pictures can tell more words. So renung-renungkan dan selamat beramal. Rasanya kalau tak bermanfaat minta maaf. Sekadar berkongsi rasa di sini. Segala yang baik jadikan teladan dan yang tak baik jadikan sempadan. Wallahu'alam. 

Thanks for reading, Take care and Happy Fasting... (^.^)
Ma'assalamah wa ilal liqa'...:)

119. Khalidu Bil Quran

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!

Ahlan...!
Salam Ramadhan and happy fasting day. Sedar atau tidak kita sudah masuk fasa kedua bulan Ramadhan di mana fasa keampunan. Di mana yang kita sedia maklum Ramdhan: Awwaluhu rahmat wa ausatuhu maghfirah wa akhiruhu itqan minan nar. 10 Ramadhan pertama adalah rahmat, 10 Ramadhan kedua ialah pengampunan dan 10 Ramadhan yang terakhir dijauhi daripada api neraka. Allahu akbar..!
Sama-samalah kita rebut peluang untuk mendapatkan keampunan daripada Allah atas kesilapan, kekhilafan serta dosa-dosa lalu. Allah. Semoga Kau ampunkan hamba-Mu yang lemah ini. Ameen. :')
Sahabat yang dikasihi sekalian,
Atas beberapa sebab, buat masa ini blog ini telah dibekukan untuk seketika. Bermakna hanya saya sahaja yang boleh membaca. Saya privatekan atas sebab musabab yang tertentu. Hehe. Jangan risau satu hari akan saya public kan balik. Kalau tidak, tak adalah perkongsian yang boleh saya lakukan. Kan3.. :)
Sempena bulan R…

118. Quote

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!

Salam Ramadhan. Just dropping by to write this quote. Quote of the day. Hehehe.. :)

"Kita merancang,
Allah jua merancang,
Namun, perancangan Allah itu adalah yang terbaik." (^.^)
Cuba untuk menerima apa jua yang telah ditetapkan oleh Pencipta. Moga disulami sabar dan redha.
Hmmm, tapikan ada seseorang ni pernah cakap, umat sekarang tak sampai pun tahap redha dengan sesuatu ujian ataupun dugaan. Memang kita cakap redha tapi cuba kita tanya hati kita. Sejauh mana kita redha. Apa yang seseorang tu cakap lagi, kita paling tinggi pun setakat sabar je. Sebab mulut memang senang bercakap tapi hati kita? Benar ke kita ni tak pernah terlintas sikit pun rasa sedih atau pun sesal. Hmmm, tapi seseorang tu cakap lagi, mungkin para alim ulama je kot yang boleh capai tahap redha ni. 
Hmmm, tak taulah kita ni setakat mana. Sabar dan redha tu adalah dua perkara yang berbeza. Darjat redha itu lebih tinggi…

117. Sekian Kali

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!

Ini adalah yang pertama kalinya,
kaki melangkah, hati gundah, jiwa resah,
entah mengapa diri berperasaan seperti ini,
rasa kosong, sepi dan sunyi.

Namun,
ku cuba kuatkan hati,
sabar menempuh cabaran dalam hidup ini,
yang terkadang tak seperti yang diimpi,
tak tergapai dek akal ini.


Terkadang,
dalam langkahan kaki,
ada masa tersungkur dan ada jua masa gembira,
dahulunya diri umpama batu kerikil,
keras dan kental dalam menghadapi segala tohmah dan fitnah.

Tapi kini,
entah mengapa hati dan diri semakin rapuh,
mudah benar ia tersentuh,
apakah ini tanda rasa tidak peduli itu sudah semakin hilang?

Allah,
ku tidak upaya dalam menyembunyikan rasa hati lagi,
terasa payah untuk menipu diri sendiri hari demi hari,
apakah ini kesannya kesan dari yang lalu.


Semoga aku menjadi hamba yang sabar,
semoga aku menjadi hamba yang tegar,
semoga aku menjadi hamba yang cekal,
dalam menepuh hidup ini.

Allah,
bantulah hamba-…

116. Risau.. =.='

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Readers...!
Ahlan...!

Hari berlalu detik demi detik,
hanya beberapa saat sahaja lagi ianya akan tiba,
hari di mana semua warga HEP akan melangkah ke alam baru,
mempraktiskan apa yang dipelajari selama 3 bulan berada di bumi UIAM.

Namun begitu,
masih ada yang belum selesai,
masih ada ruang yang boleh diperbaiki,
masih ada yang tertanya-tanya,
bagaimanakah nasibku?
apakah sudah pasti tempatnya?
sampai bila harus ku menanti?

Perssoalan demi persoalan bermain di benak fikiran
setiap umat HEP,
dan termasuklah diriku ini.

Ketidakpastian itu membuatkan aku hilang arah,
kelewatan memberi jawapan membuatka hatiku dipagut risau,
apa tidaknya,
waktu dan hari menjalani LI sudah semakin tiba,
tetapi tempat LI ku masih belum memberi jawapan,
biasakah kami menjalani LI di sana.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim,
sungguh hamba-Mu yang kerdil ini dalam kerisauan yang amat sangat.
Berdebar rasa hati ini,
dengan ketidakpastian,
ditambah lagi …

115. Pig and Its Derivatives

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Assalamu'alaikum and Very Good Day Mates...!
Ahlan...!

First of all, wish all of you Ramadhan Kareem. May everyone has a blessed Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada Ramadhan yang lalu. Ayuh tingkatkan amalan dan istiqamah dengan peningkatan itu. Ameen.!

Hari ni, terasa nak update blog dan nak kongsi sesuatu. Dah lama nak share tapi kekangan masa jadi asyik tertangguh je. Hehe. Minta maaf semua. Masa kelas 3 bulan belajar pasal halal haram ni banyak sangat ilmu yang telah dipelajari. Sebelum ni hanya pandang ringan atau pun ambil mudah dalam sesetengah perkara. Tetapi atas kesedaran yang Allah kurniakan sekarang sangat berhati-hati dalam memilih sesuatu. Alhamdulillah. 
Semua orang sedia maklum bahawa penggunaan khinzir dan keturunannya sangat berleluasa dalam apa jua produk tak kira sebagai ingredients, precessing aids, equipments and etc.

Sahabat yang saya kasihi sekalian,
Sama-samalah kita fahami dan renungi ayat Al-Quran di bawah in…