Monday, January 10, 2011

80. Muhasabah Wahai Diriku..!


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum and Very Good Day Mates..!

Ahlan..!

Eh update lagi..?! Aha.. biasala sementara ada masa dan kesempatan nak update aku update la. After all, if time is killing you.... ha kan dah susah nak update. hahaha, Apa la aku ngarut ni. Actually xde apa aku nak update sgt pun about my personal life. Kali ni aku just nak share satu benda ni. Mari kita renungkan.. (:

Readers..!

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." Surah Al-Ankabut: 29: 2-3.

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." Surah Al-Baqarah: 2:216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." Surah Al-Baqarah: 2:286

RASA FRUST?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."  Surah Al-Imran: 3:139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" Surah Al-Baqarah: 2:45

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka… ?" Surah At-Taubah: 9:111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." Surah At-Taubah: 9:129

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

"....dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." Surah Yusuf: 12:87

Subhanallah..!

Peeps..!

How do you do..?! Islam is very beautiful religion rite..?! Allah already guide us. Just we.! Yup.. just we don't care so much even don't want to take note..! Masya-Allah.

Semoga aku menjadi hambamu yang sentiasa bersyukur kepada-Mu. Semoga aku dikurniakan hati-hati yang sentisa mengingati serta menerima qada dan qadar seikhlas hati. Semoga aku sentiasa muhasabah diri. Amin.. Amin.. Amin..!

Nah..!

Nak sangat kan sedih2 lagi. Sampai xperasan semua tu. From now on let's cheer your life and don't be sad. Everything happen could have hidden reason that Allah knows best. Just be patient and believe in HIM. Yup..! I feel so relieffffffff..!!!!!!! Thanks God..! Though aku selalu lalai dan leka tapi aku tau dan aku percaya KAU Maha Pengampun dan menerima taubat hambamu. Let's wipe off the tears mate..! Allah is always by our side.. (:

Readers..!

Apa yg aku post adalah peringatan untuk diri aku sendiri..! Semoga yang baik dapat kita jadikan pengajaran dan yang buruk kita tinggalkan. Insya-Allah.

Thanks for reading..
Take care.. (^.^)

p/s: thanQ pada yg berkongsi this precious thing.
harap di halalkan..:)

Ma'assalamah wa ilal liqa'.. :)

Thanks for reading. Take care (^_^)

No comments: